Mien's Moestuin | Mien Maakt Moestuinieren Makkelijk

Online Moestuin Bieb

Hoe werkt het?

ACTIES!

Proeverijtjes

Planten, Stekken & Zaailingen

Zaden

Mijn account

Inspiratie

Blog

Moestuin Weetjes

Community

Meer info
Over ons

Moestuin Bieb

Contact

Betaalmogelijkheden

Verzenden of Afhalen

Garantie & Retourneren

Niets is leuker en lekkerder dan tomaatjes uit eigen tuin. Maar cherrytomaatjes telen in je eigen tuin kan soms best nog wat lastig zijn. Maar met deze tips help ik je om het makkelijk te maken, zodat je een goede opbrengst van heerlijk zoete cherrytomaatjes hebt.

Zodra je een plantje meeneemt uit Mien’s Moestuin Bieb is het belangrijk dat je het gelijk in de volle grond zet of in een grotere pot met een diameter van 30-35 cm. Als je gewone potgrond gebruikt, dan zit er voor zo’n 8 weken voeding in. Daarna kun je gaan voeden met moestuinvoeding.

Maar nu komt het belangrijkste van de verzorging. Zet direct een lange stok van 120-140 cm naast de plant. Zorg ervoor dat de stok diep genoeg in de grond staat, want als de plant er aan vast staat en er hangen tomaatjes aan, dan wordt dat best zwaar.

Zodra de plant ongeveer 30 cm hoog is, bind dan met een draad of binder de steel van de tomatenplant losjes aan de stok vast. Doe dit zeker niet te vast, want die stam wordt nog dikker en moet dus nog mee kunnen groeien. Blijf dit herhalen. Na elke 30 centimeter bind je de hoofdstengel losjes aan de stok vast, zodat de stengel verticaal groeit en blijft staan.

Jouw tomatenplant zal gaan groeien en als je goed kijkt, dan zie je boven elk blad een nieuw stengeltje komen. Dat worden dieven genoemd. Het is belangrijk dat je deze in een vroeg stadium verwijdert. Als je dat niet doet, dan groeien deze dieven door, waardoor de plant minder energie heeft voor het ontwikkelen van de tomaten. Controleer daarom 1 keer per week of je dieven ziet en knijp ze tussen duim en wijsvinger weg.

Maar groeien en bloeien geeft nog geen heerlijke tomaatjes. Hoe worden de bloempjes van jouw plant bevrucht? Door het waaien van de wind. Het bloemetje laat het stuifmeel los en valt dan op de stamper en zo wordt de bloem bevrucht. Maar soms waait het weinig of staat er helemaal geen wind. Dan kun je de bevruchting een beetje helpen door 1 keer per dag kort tegen de stok te tikken waar de tomatenplant aan vastgebonden is. Zo help je het bloemetje ook het stuifmeel los te laten, wat op de stamper valt en de bevruchting in gang zet.

Mijn cherrytomaatjes groeien in een grote kas in mijn achtertuin en daardoor kan ik soms veel trossen oogsten. Maar buiten is de oogst vaak beperkter door het koele Nederlandse weer. Om die reden knip je de bovenkant van de plant eraf als er 3 trossen tomaten boven elkaar bloeien. Zo stop je de groei en bloei van de plant, maar bevorder je wel de de vorming en rijping van de vruchtjes.

Natuurlijk blijf je de dieven verwijderen en de plant aanbinden als dat nodig is. En als er heel veel blad groeit, dan kun je dat ook wegknippen als dat bijvoorbeeld voor een trosje hangt. Zodat de zon beter op de vruchten kan schijnen en deze goed kunnen rijpen.

Tot slot de oogst. Dat doe je natuurlijk pas als ze rijp zijn. Maar wanneer zijn ze dan rijp? Daar heb ik een manier voor. Je neemt een tomaatje in je hand en met je duim druk je op het knikje in het steeltje waar het tomaatje aan vast zit. Als de tomaat rijp is, dan laat de tomaat inclusief kroontje makkelijk los. Heet is belangrijk dat je dan niet de hele tros gelijk oogst, maar haal elke keer de rijpe tomaatjes er tussenuit en eet ze binnen 2-3 dagen op.

Veel plezier met het kweken van je eigen zoete cherrytomaatjes!

PS: er zijn nog voldoende cherrytomaatjes in Mien’s Moestuin Bieb aanwezig die een goed thuis zoeken. Kom jij er één halen?