Vandaag wil ik de lombok- en rawitstekjes letterlijk en figuurlijk in het zonnetje zetten. Want wist je dat je pepers al kunt kweken op je vensterbank? Het is heel makkelijk en het staat nog eens heel gezellig ook met die rode vruchten aan je plant.
Ik kweek mijn pepers (rawit en lombok) zelf in de kas achter in mijn tuin. Maar als jij een lombok- en/of rawitstekje uit Mien’s Moestuin Bieb hebt geruild of geadopteerd, dan raad ik je aan om deze lekker binnen op jouw vensterbank te kweken. Daar is het lekker warm en zonnig en dat is nu juist waar pepers van houden.
Zelf ben ik dol op het gebruik van pepers in het bereiden van mijn gerechten. En ik zal dan ook binnenkort mijn heerlijkste recepten met je delen om zelf bijvoorbeeld Indonesische Reng Dang te maken of je eigen sambal. Maar misschien wist je nog niet dat pepers zich ook er goed laten drogen of invriezen, zodat je het hele jaar door jouw heerlijke gerechten pit kunt geven. Maar voordat het zover is, moet je natuurlijk wel eerst de vruchten kweken.
De lombok- en rawitstekjes die je bij mij haalt zijn oorspronkelijk afkomstig uit de pepers die ik ooit eens heb gekocht in de Indonesische toko. Ik had ze gezaaid en nooit verwacht dat er zoveel zouden ontkiemen. En toen ontstond het idee van Mien’s Moestuin Bieb, want ik wilde elke zaailing een goed thuis geven.
De stekjes staan bij mij in moestuingrond, omdat dit vaak beter is afgestemd op het kweken van groenten. Daarnaast krijgt elk stekje 1x per week extra voeding, omdat pepers echte snoepkonten zijn.
Het is belangrijk dat je, zodra je jouw geruilde/geadopteerde stekje thuis hebt, deze direct overzet naar een grotere pot met een diameter van ongeveer 15 centimeter. Je kunt moestuingrond gebruiken, maar natuurlijk ook gewone potgrond. In potgrond zit meestal voor zo’n 8 weken voeding in en in moestuingrond is dat vaak wat langer. Na 8 weken is het aan te raden om te gaan voeden met moestuinvoeding.
Als de pepers gaan bloeien, dan krijgen ze leuke kleine witte bloemetjes. Alleen worden de bloemen niet uit zichzelf bevrucht…althans zeker niet als ze binnen op je vensterbank staan. In de open lucht zorgt de wind dat het stuifmeel op de stamper van de bloem terecht komt en het bloempje bevrucht wordt. Binnen waait het natuurlijk niet. Dus je zult de bevruchting een handje moeten helpen door 1 keer per dag zachtjes tegen de plant tikken om zo de wind na te bootsen.
En dan komt mijn meest favoriete moment van het kweken van de pepers. Want zodra de bloemetjes zijn uitgebloeid, ontstaat een mini pepertje. En dan duurt het slechts een paar weken tot de peper volwassen en groen is.
Natuurlijk kun je groene pepers ook eten, maar officieel zijn ze dan nog niet rijp. Om ze mooi rood te krijgen heb je wat geduld nodig. Maar het is een prachtig gezicht om te zien hoe de peper langzaam rood kleurt. En zodra hij felrood is, dan kun je hem oogsten, door hem van de plant te knippen met een klein stukje steel eraan.
Pepers kun je best lang goed houden, nadat je ze hebt geoogst. Maar als je er nog langer van wilt genieten, vries ze dan in. Of hang ze als een bosje aan een touwtje in je keuken, zodat ze kunnen drogen. Dat ziet er ook nog eens leuk en gezellig uit. En voor de meeste gerechten maakt het niet uit of je er gedroogde of ingevroren peper in doet.
Niet iedereen weet dat peper- en paprikaplanten geen eenjarige planten zijn. Je kunt volgend jaar gewoon weer opnieuw van je plant genieten, als je hem binnen laat overwinteren. In het vroege voorjaar, februari – maart, kun je de plant snoeien en in nieuwe grond zetten en weer voeding geven.
Je zult merken dat de plant dan sneller bloemetjes geeft en kun jij sneller van je pepers genieten.
Wat wil jij nog meer weten over de lombok- en rawitstekjes? Vraag het mij gerust in de reacties hieronder.
Veel moestuinplezier!
PS: er zijn nog lombok- en rawitstekjes in Mien’s Moestuin Bieb beschikbaar en die zijn op zoek naar een goed thuis waar ze kunnen groeien en bloeien. Kom jij er vandaag één ruilen of adopteren?