Mien's Moestuin | Mien Maakt Moestuinieren Makkelijk

Online Moestuin Bieb

Hoe werkt het?

ACTIES!

Proeverijtjes

Planten, Stekken & Zaailingen

Zaden

Mijn account

Inspiratie

Blog

Moestuin Weetjes

Community

Meer info
Over ons

Moestuin Bieb

Contact

Betaalmogelijkheden

Verzenden of Afhalen

Garantie & Retourneren

Wij zijn een weekje op vakantie geweest naar Ameland. En toen wij terug kwamen, kon ik mijn ogen niet geloven.

Alle stekjes in Mien’s Moestuin Bieb zijn heel hard gegroeid. Het worden al echte planten. Zo hangen er bijvoorbeeld al enkele peultjes en sperziebonen aan sommige planten. De peper- en de de tomatenstekken zijn hard gegroeid en het zal dan ook niet lang meer duren voordat de eerste bloemetjes zich laten zien.

Ik heb al eerder een stuk geschreven over het kweken van cherrytomaatjes in eigen tuin. Natuurlijk zijn ze zo van de plant heerlijk als snoeptomaatje. Maar wat doe je met al die cherrytomaatjes als je echt een hele goede oogst hebt?

Maak dan eens deze heerlijke tomatensaus voor bijvoorbeeld op je zelfgemaakte pizza. Het is hier een echte hit. Niet alleen is het heel eenvoudig en veel lekkerder, maar omdat cherrytomaatjes van nature wat zoeter zijn is het ook ideaal als je kinderen hebt.

Hier mijn recept voor cherrytomatensaus voor op je pizza. Heb je nu bepaalde ingrediënten niet in je eigen tuin, dan kun je deze natuurlijk ook in de supermarkt kopen.

Ingrediënten:

 • 500 gr verse ontvelde cherrytomaatjes (of 400 gr kerstomaatjes uit blik)
 • 1 teentje knoflook
 • 1 ui
 • 1 tl gedroogde oregano (of 1 tl Italiaanse kruiden)
 • 3 el olijfolie
 • peper
 • zout

Benodigdheden:

 • Pan
 • Schaal of vergiet
 • Schuimspaan
 • Houten (pol)lepel
 • Staafmixer

Voordat je de tomaatjes tot saus kunt verweken, is het belangrijk dat ze eerst een voorbehandeling krijgen. Door ze eerst te blancheren kun je het vel makkelijker verwijderen. Blancheren klinkt misschien moeilijk en tijdrovend, maar het is niets meer en niets minder dan even kort in kokend water en snel afkoelen in een badje met ijskoud water of afspoelen onder de koude kraan.

Breng dus voldoende water aan de kook en zet gelijktijdig een schaal met ijskoud water klaar of plaats je vergiet onder de kraan.Snijd een kruis aan de onderkant van de tomaten en leg de tomaten met een schuimspaan in het hete water.Haal ze na 20 seconden uit het water en doe ze in het ijswater of spoel ze af onder de koude kraan.Nu kun je het vel makkelijk verwijderen.Snijd de tomaatjes in stukken en verwijder de zaden.

Ziezo, je tomaten zijn nu klaar voor het maken van de saus.

Snijd de knoflook fijn en snipper de ui.Verhit 3 el olijfolie en fruit hierin 2 minuten de ui en de knoflook.Voeg de tomaten toe, breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 25 minuten koken zonder deksel. Druk de tomaten stuk met een houten lepel. Roer regelmatig.Staafmixer de saus tot hij glad is.Voeg de kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.

Laat de saus voldoende afkoelen, voordat je het op je pizza smeert. En heb je nog wat over? Geen probleem, vries het dan gewoon in.

Overigens voor alle recepten waar je tomaten uit blik nodig hebt, kun je eenvoudig vervangen voor verse eigen tomaten. Houd dan voor elke 400 gram tomaten uit blik 500 gram verse tomaten aan.

Heb je zin gekregen om dit recept te maken, maar heb je nog geen cherrytomaten in je tuin of in je vensterbank? Er zijn nog enkele plantjes die staan te wachten om geruild of geadopteerd te worden in Mien’s Moestuin Bieb.

Kom gewoon weer eens langs, want het aanbod wisselt elke dag.